pátek 2. května 2014

Dance Sneakers

Dříve nebo později se velká většina tanečníků rozhodne, že „oficiální“ boty už nestačí a že je třeba bot čistě na trénování. Protože tato kategorie je na trhu dobře zastoupena, je rozhodně z čeho vybírat... A právě vybrání vhodných bot a následný výhodný nákup je téma tohoto článku :)

Rozhodněte se, k čemu přesně tréninkovky chcete. 
Samozřejmě, existují tréninkovky více méně univerzální, ale pokud máte konkrétnější účel pro koupi takových bot, je dobré k tomu přihlédnout. Pokud si boty kupujete kvůli tomu, že si na souborových trénincích nechcete ničit ghillky (nohy), pravděpodobně si vyberete jiné, než když si je kupujete proto, abyste mohli doma stepovat (co naplat, stepky prostě ničí podlahu a sousedi je nemaj rádi...), nebo jste li např. po zranění.

Vyberte si typ.
Pakliže máte rozhodnutý účel, vrhněte se do vod tanečních e-shopů a hledejte. V případě, že chcete boty primárně na softy, volte takové s co nejmenším objemem podrážky, ideálně s dělenou (Bloch Amalgam, Capezio Jag, Freedom atp.). V případě že v nich chcete trénovat stepy jsou vhodnější takové ty „zumbové“ (Bloch Boost, Wave, Twist, Capezio Web atd.). Rozhodně neplatí, že by se nedaly jedny použít i na to druhé, ale pokud máte větší a těžší boty, budou se vám v nich např. hůře propínat špičky (zato lépe maskovat) a celkově bude pocit jiný, než když máte na nohou ghillky, a naopak se vám bude v botách s tenkou podrážkou úplně jinak „stepovat“. Chcete-li je kvůli tomu, abyste si neničili nohy, nebo jste (po)zranění, vyberte si boty s tlustou podrážkou, které budou měkké a budou mít odpruženou patu.
Pokud chcete boty kvůli tomu, že vaše standardní dělají čáry na podlaze, nikdy si nekupujte s černou podrážkou. Je hezké, že vám na ně napíšou, že jsou non-marking, ale dle mojí zkušenosti... Kecy v kleci.
Rozhodně je výborný nápad, když si konkrétní boty projedete Googlem s magickým slovíčkem review a zjistíte, co o botách říkají jiní tanečníci, což může být dalším vodítkem k výběru.

Zkoušet, zkoušet, zkoušet.
Nejdůležitější bod ze všech.
Tady mají výhodu tanečníci z velkých měst - máme tu taneční obchody. :) Každopádně, teď vyražte do tanečního obchodu a vyzkoušejte všechno, co tam mají. V dobrém obchodě vás v nich nechají dělat promenády, trebly, pointy a cokoli budete potřebovat ke zjištění, jestli vám boty sedí nebo ne. Nikdo jiný než vy sami nezjistí, jestli vás z nich nebolí nárt, jakou přesně (většina těch bot má anglické číslování po půl číslech) velikost potřebujete, jestli jsou pohodlné a budou schopny splnit to, co po nich chcete na vašich nohách. Ozkoušejte všechny boty ve všech vám dostupných obchodech, klidně si pište poznámky, rozhodně ale nekupujte první dobrý pár, protože třeba ten desátý může být ještě lepší :)
Co se velikosti týče, tady je to na preferencích. Že se kožené boty roztáhnou je všeobecně jasné, ovšem o malý kousek se natáhnou i látkové/syntetické. Protože se v botách budete potit, pravděpodobně vám budou trochu otékat nohy (i když to třeba normálně nepoznáte), je třeba k tomu přihlédnout, na druhou stranu se tímto teplem a vlhkem bota snadněji noze přizpůsobí, je tedy na vás, zdali máte rádi boty těsnější či volnější. Přihlédněte také k tomu, jestli do bot nosíte nějaké vycpávky atd., na ty musí být také kousek místa.

Zpátky na internet.
Pokud jste našli takové, jaké jste hledali, gratuluji. Pokud ne, zkuste hledat dál, nebo jít zkusit některé boty znova v nějaký jiný den. Každopádně, pokud jste našli ty pravé, zkuste se podívat ještě po recenzích (pokud jste nehledali už předtím) a pak si zvolit, kde boty koupíte.
Pokud budete kupovat tady v českém kamenném obchodě, budete je mít hned a nemusíte na nic čekat. Já osobně ale preferuji objednávání ze zahraničí, protože jsem chudý student... Ceny se bohužel dost liší a může se stát, že v českém obchodě je až o pětistovku vyšší. Na druhou stranu je reklamace malinko problematičtější. Dejte si ale pozor na poštovné. Objednávat se vyplatí z Anglie nebo Irska, tam jsou ceny relativně nejnižší a neplatíte clo.

Jsou doma!
Máte-li tréninkovky doma, než je obujete, zjistěte, že jsou v pořádku: nejsou nikde rozlepené/špatně sešité, jsou naprosto stejné. To se u některých bot stává, ale jestliže jste nedostali dvě zrcadlově obrácené, jinak ale identické boty, vraťte je a chtějte jiné. Stejně u jakékoli jiné vady - nedali jste tolik peněz za šmejdy, to si nenechejte líbit! :D
Pokud jsou v pořádku (i zevnitř!) obujte si je doma a choďte v nich jako v bačkorách, dívejte se na televizi, myjte nádobí, hoňte kočku - zkrátka si s botami na sebe začněte zvykat. Pokud jste si úmyslně pořídili těsnější, vezměte si do nich vlhké ponožky.

A pak s nimi hurá na trénink! Pokud by se začaly mít tendenci rozlepovat (nebo něco podobného), reklamujte, hned. Opotřebení je normální, ne ale po dvou týdnech. Standardně vám řeknou, že je životnost cca půl roku, pokud ale nejste šílení ničiči, tak vám boty vydrží třeba pětkrát déle :)

Žádné komentáře:

Okomentovat