pondělí 18. listopadu 2013

Co je důležité pro skupinu irských tanců

 Pro skupinu, která chce vystupovat a prezentovat irský tanec zejména v podobě step dancingu, je nutné dodržovat nejen v rámci možností co nejvyšší úroveň tance, ale také jistou profesionalitu, aby si (hlavně neúmyslně) nezavírala dveře před příležitostmi. Dala jsem dohromady několik bodů, podle kterých subjektivně posuzuji kvality souboru, na základě osobních zkušeností a také feedbacku od různých lidí; netvrdím, že je nutné být ve všech bodech naprosto stoprocentní, ale vzít je v potaz.

  • Technika
    Nikdy nebude dokonalá, dá nejvíc práce, je ale absolutně nezbytná. Pokud vidím vtočené nohy, u promenády vzadu faje, tak jdou body dolů, stejně jako nezpevněné kotníky. To samé, stepuje-li soubor na patách.

    Do techniky počítám i rytmus - step je stejně důležitý jako softy a je tedy třeba na něm stejně, ne-li více pracovat.
  • Soutěžení
    Nemyslím si, že by každý tanečník nutně musel soutěžit, ale rozdíl mezi tanečníky soutěžícími a nesoutěžícími je většinou výrazný právě v technice. Alespoň nějaká část souboru by měla trénovat pod někým kompetentním zvenku skupiny (ideálně s titulem TCRG) a snažit se o zlepšení sebe sama. Ony ty investované peníze i ten plastový pohár přece jen motivace jsou...
  • Prezentace
    Cokoliv, co se nezvládne kvalitně prezentovat, se neprodá, to je fakt. Naprostým základem jsou kvalitní webové stránky - jednoduché, přehledné, aktualizované, s čitelnými fonty, bez češtinářských chyb a překlepů.
    Druhou věcí je osobní prezentace - s tím, že se eventuelně budete někdy muset uvést sami, musíte počítat a vedoucí skupiny nebo jiný, komunikačně nadaný člen souboru by měl mít připravený krátký popis skupiny (rok založení, odkud jste, jakým stylům se věnujete, kde všude jste byli [třeba zahraničí, ne Horní Dolní], nějaké úspěchy a popř. organizace, pod kterou soubor působí) a umět jej přednést. Stejně tak, učíte-li na akci nějaké ceilí. Pořiďte si vizitky - je to mnohem jednodušší, než diktování Rince na Seice (nebo podobný irský název :D ), telefonních čísel a mailů. 
  • Výraz
    Aneb prezentace vašeho tanečního umu. Výraz obličeje je první věcí, které si laický divák všimne. Toho v nejmenším nezaujmou sebevytočenější nohy, pokud tanečníci zarytě zírají na zem, okukují navzájem kroky, tváří se vyděšeně nebo velice soustředěně. Celkový dojem z vystoupení je pak mnohem méně kladný, než když se tanečníci dívají přímo před sebe, usmívají a reagují na sebe navzájem. Druhá věc je držení těla - viz poznámka „ty holky tancovaly pěkně, ale byly křivé jak paragraf.“ 
  • Choreografie
    Smutná pravda je, že ceilí je zábavné tančit, ale ne se na něj dívat. Pokud se repertoár skupiny skládá z Galway reelu, Fairy reelu a Harvest time jigu, nezasvěcený divák se dřív nebo později začne nudit. Je naprosto v pořádku vzít sem tam figuru z ceilíčka, ale ne z nich udělat choreografii; je třeba to proložit kroky, střídat pozornost diváka třeba malými sóly apod. Jsou toho plné show, Youtube; inspirujte se.
  • Hudba
    Co naplat, Siamsa už tu byla milionkrát a po milion první to už taky nikoho bavit nebude. Jsem obecně proti tančení na hudbu z show, působí to velmi prvoplánově a neinspirovaně. Druhá věc, co mě točí, je trénovací hudba. Pouťový reel patří na trénink, na vystoupení to působí dojmem „nic jiného jsme nenašli“. A dobré hudby není málo, jen je vhodné vybrat si irskou hudbu - salton není reel a muñeira jig, ani skotská hudba se na irské tance příliš nehodí :)
  • Kostýmy
    Taneční kostým je první věc, která na diváka zapůsobí. Je na skupině, jaký si zvolí, přesto si nemyslím, že kombo barevné (obyčejně zelené) tričko, černá sukně a punčocháče je akceptovatelná jinde než u začínajích skupin. Když si budete nechávat šaty šít, mějte prosím na paměti: kostým musí být hezký, funkční, dobře ušitý, z pěkného, odpovídajícího materiálu a lichotit postavám tanečnic.
  • Zájem
    Pokud tančíte Irsko, obzvlášť v nějaké skupině/souboru, nejen já očekávám, že to pro vás bude víc než chození na tréninky a občasné sjíždění tagu Irish dance na Youtube. Chce to obecný přehled, ideálně ze všech aspektů irského tance (je ostuda nevědět, co je sean nós a set dancing) a trochu z hudby i kultury. Není třeba se hned učit irsky, ale znát slovo Lúnasa ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat